NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Termeni utili în parfumerie (2)

pasiune, parfum, parfumuri, colectie, recenzii, Mugler, Montale, Armani, vintageÎn acest articol o să găsiți câțiva termeni mai puțin familiari și multe dintre ingredientele folosite în parfumerie.

LINIAR: în timp ce majoritatea parfumurilor sunt concepute, conform tradiției, pe o baza termală (note înalte inițiale, medii și joase de bază) care se dezvăluie treptat, multe dintre cele mai moderne utilizează un sistem prin care toate notele, ale tuturor ingredientelor sunt adunate și eliberate simultan, într-o combinație care nu cunoaște evoluții și nici nu se schimbă de la primele efluvii până la sfârșit. Cu alte cuvinte, ce miroși la început este ce vei capătă tot timpul, un exemplu poate fi irezistibilul parfum liniar de mare succes de la Givenchy, Ysatis.

MIMOZĂ: Este denumirea europeană pentru coaja, lemnul, frunzele și florile adunate în ciorchini mirositori ale unor arbori din familia salcâmului. Florile însorite și strălucitoare au un miros plăcut, proaspăt, fierbinte dar nu greu.

MOSC: ingredient cu miros extrem de pronunțat, dar de o senzualitate plăcută, ce se obținea în mod tradițional din glandele cerbului moscat din Himalaya. Acum este aproape în exclusivitate fabricat pe cale sintetică, într-o uimitoare varietate de concentrații și de subtile diferențe de miros (mosc alb, mosc roz, mosc ambrat). Moscul conferă parfumului o nuanță de sexualitate caldă recognoscibilă imediat, fiind totodată un fixativ puternic pe care se bazează un număr imens de parfumuri. Parfumurile care se pretind a fi doar din mosc, sunt pur sintetice, de obicei.

MUȘCHI DE STEJAR: un ingredient extraordinar, catifelat, care provine din rășina unor licheni ce cresc în special pe stejar, în pădurile din sud-estul Europei. Risipește în jur o mireasmă puternică de verdeață, un excelent fixativ.

NAS: termen ce desemnează un parfumier care posedă extraordinarul și neprețuitul talent de a identifica un număr impresionant de parfumuri diferite, pentru a crea unul nou sau pentru a asigura invariabilitatea mirosului, de la o serie de produse la alta. Un “nas” este capabil să detecteze dacă unul sau mai multe ingrediente au fost schimbate, fie și într-un grad infim.

NEROLI: ulei neprețuit și intens parfumat care se obține din muguri încă nedeschiși ai portocalului de Sevilla. Se utilizează mai ales pentru a înveseli notele înalte inițiale a sute de parfumuri cu iz puternic și vesel de citrice.

OLIBANUM: alt nume pentru tămâie, o rășină puternic aromată a arborelui nord-african Boswellia. Conferă o tentă îmbătătoare (condimentată cu iz vag de fum) notelor de bază ale unui parfum, fiind totodată și un excelent fixativ.

OPOPONAX: rășină cleioasă cu arome de lemn-dulce sau de sevă proaspătă, asemănătoare cu smirna, folosită și ca fixativ, conferind parfumurilor o placută catifelare.

PACIULI: utilizat excesiv în era Flower Power a modei hippy, patchouli rămâne un ingredient natural prețios, care se obține din frunzele acestei plante din sud-estul Asiei. Are o notă intensă și dulceagă de pământ, care utilizată discret conferă unui număr uriaș de parfumuri un miros marcat senzual.

PETITGRAIN: provine tot de la portocalul de Sevilla, ca și neroli și floarea de portocal absolută; este un ulei citric înmiresmat, obținut din lăstari și frunzele pomului.

PIELE: s-ar putea să vă surprindă să descoperiți aroma de piele utilizată în parfumuri, însă este unul dintre cele mai sofisticate și mai calde mirosuri folosite în acordurile de bază ale unor parfumuri faimoase la vremea lor: Cuir de Russie de la Chanel și Bandit de Robert Piguet. Se obține din gudroane tratate, rezultate din coaja unor specii de brad sau mesteacăn, și mult mai rar din esență distilată de piei tratate. Are un miros puternic, afumat și cald, care dă un rafinament aparte multor parfumuri.

ROSE DE MAI: esență valoroasă și de mare tărie, obținută din frumoșii trandafiri Rosa centifolia din sudul Franței și din nordul Africii; are un miros pur de trandafir, delicios de pătrunzător, utilizat la nenumărate parfumuri.

SMIRNĂ: rășină cauciucoasă extrem de aromată a unor mici arbuști cu aspect de tufe din nordul Africii și din Arabia. Se folosește în cantități extrem de mici pentru a da parfumului o notă exotică, învăluitoare, amintind de tămâia aprinsă în biserică.

STYRAX: coaja aceluiași arbore asiatic din care se obține benzoinul, cu miros de ciocolată; prelucrată are un miros neobișnuit de plăcut, asemănător cu al narciselor galbene. Este utilizat și ca fixativ puternic, cu precădere la parfumurile de tip oriental.

TIARE: Gardenia tahitiensis este o rudă apropiată a gardeniei, dar cu flori mai mici . Florile ei cu petale în formă de stea emană un parfum de gardenie mai puternic față de cel al gardeniei clasice.

TONKA: ulei extrem de puternic, extras din păstăile și semințele arborelui tonka; are un miros foarte distinct de zahăr caramelizat/marțipan de migdale, cu o tentă de vanilie. Se folosește la parfumurile de tip oriental.

TRANDAFIR BULGĂRESC: varietate deosebită de trandafiri cultivată în mari cantități în faimoasa Vale a Trandafirilor din Bulgaria. Oferă cel mai fin rose absolue, cu un miros incredibil de bogat și de năvalnic. Este extrem de scump și se utilizează pentru cele mai luxoase parfumuri.

TUBEROZA: este un membru al familiei liliaceelor, celebră pentru mirosul amețitor de dulce și de puternic. Un miros care poate copleși dacă nu este mânuit cu sensibilitate, dar devine îmbătător, onctuos, absolut minunat în sute de buchete florale echilibrate cu finețe sau atunci când constituie tema dominantă.

VANILIE: esența de vanilie absolută se extrage din semințele și din păstăile unei specii de orhidee. În universul parfumurilor, vanilia nu este doar sursa unei miresme calde de o dulceață blanda și exotică, ci și un fixativ care sudează notele joase a sute de parfumuri.

VETIVER: ulei esențial absolut minunat cu miros de pământ și de pădure, obținut din rădăcinile ierburilor khuskhus care cresc pe mari suprafețe din India meridională și în Sri Lanka, în insula Haiti din Caraibe și, în varianta lor cea mai fină, în insula Reunion din Oceanul Indian. Este foarte puternic și persistent, adăugând un miros înțepător de pământ notelor medii și de bază.

VIOLETĂ/FRUNZĂ DE VIOLETE: aproape imposibil de extras din florile naturale, mirosul de violete este de obicei reprodus sintetic sau sugerat cu subtilitate prin utilizarea irisului florentin sau esenței de orris absolue. Frunzele naturale de violete au un iz răcoros, ce evocă piperul și castravetele proaspăt, și conțin numai o foarte vagă aluzie de mireasmă florală, adăugând oricărei compoziții o notă de prospețime naturală.

YLANG-YLANG: acest prețios ulei se extrage manual din tijele lungi și înmiresmate ale florilor de Cananga adorata, un arbore larg răspândit în Filipine, în sud-estul Asiei și în insulele Comore din Oceanul Indian. Are o mireasmă îmbătător de dulce, exotică, impetuoasă și constituie principalul ingredient al unui imens număr de parfumuri.

ZIBETĂ: unul dintre cele mai puternice fixative utilizate și azi în parfumerie; inițial, se obținea din secreția glandelor unei feline abisiniene. Urât mirositor în formă lui brută, capătă prin prelucrare și diluare puternică un miros seducător și senzual. În prezent, este obținut pe cale sintetică.

Natalia Nc.©

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: