NATALIA's WORLD

artă şi literatură

Roata Anului, Samhain

samhain, religie, credinta, wicca, ritual, toamnaAzi voi vorbi despre Roata Anului și despre Samhain, pentru că se apropie cu pași repezi.
Se apropie una din cele mai mari sărbători din an, pe care mulți pagani abia așteaptă să o celebreze. În Scoția, cuvântul gaelic “Samhain” înseamnă literalmente “sfârșitul verii”.
Samhain e, de fapt, binecunoscutul Halloween, dar acest nume al sărbătorii e mai puțin cunoscut.
În această perioadă spiritele naturii, ale vieții și ale morții, sunt în plină maturitate, ne ghidează și învață trecerea de la o fază a vieții la altă.
Noaptea de Samhain are farmecul ei unic, care, departe de a fi macabru, te apropie de lumea de dincolo, de toți cei dragi care nu mai sunt. Înspăimântător? Sinistru? Niște lumânări aprinse ce luminează în noapte? Sau tradiția costumelor înfricoșătoare și uneori absurde? Vom trece cu vederea acest obicei, e mult mai recent și nu atât de important încât să fie menționat.
Samhain nu trebuie privit ca un carnaval pentru copii, deoarece are o semnificație mult mai profundă.
Samhain e sărbătoarea toamnei, a aurului și-a frunzelor care cad pentru a reînvia la primăvară și pentru a întregi ciclul natural al existenței noastre. E și începutul noului an celtic.
“Se spune că e noaptea când toate spiritele ies în lumea noastră materială, fie că le simțim noi prezența, fie că nu. Deja am început pregătirile”, mi-a mărturisit o persoană care respectă aceste vechi tradiții celtice.

“Vom avea pe masă tot ceea ce e specific acestei sărbători, în special multe legume, dovlecei, mere coapte și nuci, fără a mai pune la socoteală lumânările, ierburile parfumate (în special rozmarin) și cidru de mere cu scorțișoară îndulcit cu miere. În noaptea de Samhain mă voi ruga pentru protecție și prosperitate în noul an. Sunt foarte nerăbdătoare să-mi văd casa plină de lumânări care vor arde toată noaptea, să-mi împodobesc altarul cu frunze uscate, mere, nuci și lumânări galbene, să ard tămâie și să pregătesc tradiționala plăcintă cu dovleac!”
Dar să aflăm mai multe despre această fascinantă sărbătoare precreștină. Legendele celtice spun că în această perioadă timpul se oprește în loc.
Samhainul reprezintă începerea unui nou ciclu, începutul noului an celtic. Această zi nu aparține nici anului ce a trecut și nici a celui ce urmează. Este doar o perioadă de tranziție consacrată spiritelor imortale.

Astfel, Samhain este Sabatul care marchează sfârșitul anului, al recoltelor și intrarea întunecată în iarnă. Se sărbătorește în noaptea dintre 31 Octombrie și 1 Noiembrie, fiind una din cele două “nopți ale spiritelor” din an (cealaltă este Beltane).
În această noapte, vălul dintre lumea reală și cea a spiritelor se subțiază, de aceea comunicarea cu strămoșii sau cu cei dragi plecați din lumea aceasta este mai ușoară decât în alte momente ale anului.
Obiceiurile vechi pentru această noapte erau de a lăsa lumânari aprinse în fereastră pentru a ghida spiritele rudelor sau prietenilor morți către casă. Se puneau scaune în plus la masă pentru “musafiri nevăzuți”, sau chiar se îngropau mere lângă drum pentru spiritele pierdute. Nu se lăsau recolte neculese pe câmp, sau cele care ramâneau erau ofrande pentru spiritele naturii. Un obicei era de a-ți scrie numele pe o piatră și apoi de a o arunca în focul sacru (focul de după ospăț), până a doua zi de dimineață. Starea în care era piatra a două zi simboliza norocul din anul ce urma. Cenușa focului se împraștia apoi pe câmp pentru a binecuvânta recolta de anul următor.
Simbolistica wiccana a Sabatului Samhain este transformarea Zeului, ajuns la finalul vieții, într-o sămânță ce va renaște curând. Zeița, în forma Bătrânei Înțelepte, transmite învațăminte și permite strămoșilor să ne ghideze.
Deoarece vălul dintre lumi se ridică în această noapte, este sărbătoarea cea mai potrivită pentru a contacta strămoșii și a iniția comunicarea cu cei plecați. Fiind și Anul Nou Wiccan, este de asemenea un moment bun pentru a renunța la comportamente și obiceiuri care ne limitează dezvoltarea, iar prezența Zeiței ca și Bătrână Înțeleaptă ne ajută în înlăturarea celor rele din viața noastră.
Corespondențe Samhain
Culoare : Negru
Moment al zilei : Seară
Anotimp : Toamna
Animale : Pisica, șarpele
Faza lunii : Luna Neagră
Semnificații : Moarte/Renaștere, învațături ale vieții, transformare
Ierburi : Rozmarin, salvie, scorțișoară
Decorațiuni : Rodii, mere, pere, dovleci
Zeița: Bătrâna Înțeleaptă (Crone, Cerridwen, Morrigan)

Natalia Nc.

Next Post

Previous Post

© 2020 - 2024 NATALIA's WORLD

Theme by Anders Norén

error: