Putin e de stânga sau de dreapta?
Azi, după citirea unui articol, am început să-mi pun aceste întrebări, într-un mod mai serios decât până acum, și am căutat o zi întreagă pe internet diverse articole și declarații în română și italiană. În urma alegerilor din Italia vom avea și primul guvern de extremă dreaptă din Europa, cunoscut a fi fascist, dar cu toate astea, Putin i-a felicitat!
Și atunci îngrijorarea mea e justificată… Nu mai sunt pasionată de politică, chiar dacă am fost membră, în trecut, în două partide democrate de centru-dreapta. Dar îmi imaginez cum ar fi să câștige la noi, în viitor, un partid cum e AUR, și pe Șoșoacă s-o văd prim-ministru, iar pe Simion președinte.
Așadar, Putin e de stânga sau de dreapta?
Momentan. nimeni nu mai înțelege nimic, iar în Rusia domnește confuzia generală, combinată cu teroare. Ceea ce face el la momentul actual, depășește orice imaginație… Iată, dacă în urmă cu câteva luni, convoaie de mașini cu refugiați ucraineni ne intrau în țară, acum zeci de mii de ruși fug de înrolarea obligatorie pe unde apucă, prin toate țările care-i primesc, astfel că doar în weekendul trecut au intrat în Finlanda 17.000 de ruşi, să nu mai amintim de Georgia sau alte țări aflate lângă granița cu Rusia.
Deja se elaborează planuri concrete de acțiune, în cazul în care Rusia decide să utilizeze armele nucleare. O știre care nu are cum să nu mă șocheze. Părerile sunt împărțite; mulți spun că Putin nu e nebun să provoace o apocalipsă pentru două-trei teritorii pe care le râvnește… alții, printre care și eu, spun că dacă nu le poate avea, atunci va distruge totul. Ar putea exista cineva să-l oprească? Vreun general? Nu, nu cred, doar dacă l-ar împușca… Cu vorba nu poate fi convins, de asta sunt absolut sigură.
Și atunci, am tot încercat să găsesc un răspuns logic, bazat pe doctrina partidului său politic, Rusia Unită. Însă și aici s-au bătut niște concepte cap în cap.
Să luăm câteva elemente pe care se bazează ideologia lui și să vedem dacă sunt de dreapta sau de stânga.
În prim plan avem conservatorismul în toate formele sale, acesta fiind, din start, o filozofie asociată cu dreapta politică.
Conservatorism rusesc (de dreapta), Conservatorism social (ideologie politică de dreapta), Conservatorism național (de dreapta), Iredentism rus (mișcare națională de dreapta, care revendică anexarea la patria-mamă a unor teritorii populate de același grup etnic și care se află sub dominație “străină” – adică ce se întâmplă acum în Ucraina), Dreapta creștină (ar mai trebui să adaug că la noi dreapta creștină e reprezentată de partidul extremist AUR?) Naționalism rus (de dreapta), Etatism-Putinism-Autoritarism (totalitarism egal autocrație, ceea ce duce automat la ostilitate, opresiune și intoleranță, fiind un element comun întâlnit în toate formele de dictatură, de dreapta sau de stânga).
În ceea ce privește neo-nazismul din Ucraina, despre care tot vorbea Putin, s-ar părea că, într-adevăr, în cadrul batalionului Azov, ar fi existat un procentaj de până la 20% de neo-naziști.
Vi se pare logic, însă, să-ți omori frații, pentru că-i bănuiești (și-i acuzi) de neo-nazism, dar să feliciți guvernele de extremă dreapta instalate la putere în Europa? Cât de pervers și ipocrit poți fi?
Așa s-ar putea explica afinitatea pe care o are pentru toate partidele de extremă dreapta, cu care are relații foarte strânse (voi aminti doar câteva elemente-cheie: Marine Le Pen, Salvini și Berlusconi, Meloni, Orban, partide de extremă dreapta din Romania și Bulgaria, și să nu-l uitam, desigur, pe Trump, care e republican conservator de dreapta, dar mai e și nebun și grandoman, ca el, fără îndoială…)
Și aici apare concluzia. Este sau nu partidul lui Putin de dreapta , ori e un amalgam de viziuni politice numit “Big tent”?
Cred că oricine se gândește să-l clasifice după etichetele științelor politice europene, occidentale, greșește foarte mult. Putin este un produs al istoriei, culturii și tradițiilor ruse. A fost membru al Partidului Comunist timp de decenii și a făcut parte din KGB, dar a criticat de mai multe ori Revoluția din octombrie și pe Lenin, apoi a calificat prăbușirea Uniunii Sovietice drept o catastrofă teribilă și l-a reevaluat pe Stalin. Este apreciat și de elementele de dreapta radicală, dar și de patrioții ruși, care luptă împotriva neo-nazismului.
Putin a restaurat imnul istoric al URSS, schimbând textul și adăugând referințe religioase. Sub președinția sa, în timpul evenimentelor oficiale, vulturul Romanov cu două capete și icoanele ortodoxe alternează cu steaua roșie, secera și ciocanul, care sunt uneori expuse simultan.
Am putea spune, atunci, că nu are idei clare, că nu are niște legi pe care se bazează, că încalcă orice doar ca să-și vadă atinse scopurile? Chiar el afirma că orice decizie ar lua, este cea dreaptă! Cu alte cuvinte, el are dreptate și atunci când greșește… căci, oricum, nu va recunoaște niciodată că a greșit.
Și atunci, Putin este țarist sau comunist deghizat? Este cumva fascistul care strigă că ucrainenii sunt neo-naziști, ca în povestea cu hoțul care strigă “Hoțul!”? Nu, Putin este… doar Putin și atât.
Regimul lui dictatorial, însă, pare a fi, din exterior, un regim de dreapta, și au fost multe persoane care l-au numit pe Putin fascist.
E ciudat, căci eu întotdeauna l-am văzut a fi comunist, și abia azi, după atâta timp am căutat idei și opinii, care să mă ajute să-mi fac o părere cât mai obiectivă. Pentru că a adus niște schimbări în Rusia, mai ales pe plan religios, l-am crezut mai liberal, dar tot comunist îl vedeam. Știam de obsesia lui pentru putere, cunoșteam naţionalismul exagerat și cultul lui pentru armată, care sunt clar elemente de dreapta, însă și în comunism am trăit situații asemănătoare, în care ordinele nu se discutau, în care eram persecutați și nu aveam libertate. Iar asta pentru că toate dictaturile ajung de la un moment dat să semene între ele.
În cazul lui Putin se poate vorbi, totuși, de o schimbare de moment? S-a radicalizat viziunea lui politică odată cu începerea războiului din Ucraina? A luat-o pe o altă cale, sau așa a fost mereu?
Așa a acționat și odată cu ocuparea Georgiei sau Crimeii? De ce a fost lăsat și de ce nu a luat nimeni măsuri atunci?
Știu că se poate vorbi despre o nostalgie țaristă, și nu înțeleg cum de atâta lume l-a crezut comunist și îl crede în continuare, când de fapt el nu e… Așa cum vorbeam cu sora mea astăzi, un comunist nu ar avea la dreapta lui un patriarh ortodox, care să-l însoțească mereu și să-i țină isonul în toate deciziile aberante pe care le ia.
Eu personal, nu aș putea vorbi despre fascism în Rusia, ci doar despre anocrație, fiind o țară unde lipsește libertatea deplină și unde nu se poate vorbi despre democrație.
Iar pentru mine Putin nu e altceva decât un naționalist radical, un dictator crud, ahtiat după refacerea Rusiei mari de altădată, a Imperiului Rus și nicidecum a fostului URSS comunist.
Așa văd eu lucrurile acum.