Vreţi să facem o vizită la castelul Dunnottar, în Scoția? Dacă vă plac castelele medievale şi aveţi în gând să vizitaţi Scoţia, atunci nu trebuie să omiteţi o destinaţie turistică foarte interesantă.
Aici veţi găsi fascinantul castel Dunnottar sau, mai bine zis, ceea ce a mai rămas din el. E un castel amplasat într-un adevărat paradis, cu siguranță printre cele mai frumoase din Scoția, deoarece priveliștea pe care o oferă acest loc este neprețuită.
Părţile care mai pot fi admirate și azi datează din secolele 15-16, însă unii susţin că cetatea a fost construită înaintea perioadei Evului Mediu. Probabil cea mai veche informaţie despre Dunnottar este aceea că în 681 şi 694 castelul a fost asediat. Arhivele scoţiene atestă faptul că regele Domnall al II-lea, primul domnitor care a trăit aici, a fost asasinat la Dunnottar în timpul unui atac din partea vikingilor în anul 900.
Imensa fortăreaţă scoţiană, acum în ruină, este, astfel, unul dintre cele mai epice castele, ce vorbesc încă despre trecutul glorios şi despre istoria acestei ţări minunate. Pe aici s-a plimbat şi Mary Stuart, regina Scoţiei, care l-a vizitat de mai multe ori iar marchizul de Montrose şi regele Charles al II-lea au onorat şi ei castelul cu vizitele lor.
Mii de turişti (peste 50.000 din statistici) aleg în fiecare an să viziteze castelul, care este considerat şi un monument important al Scoţiei şi nu numai.
Vizitând Dunnottar (sau cum îi spun localnicii, Dùn Fhoithear), care e deschis între orele 10.00 şi 17.00 (octombrie şi aprilie) şi între 9.00 şi 18.00 în restul anului, vă veţi lansa negreşit într-una din cele mai spectaculoase atmosfere a Evului Mediu, întunecată şi plină de mistere. Înălţat pe o stâncă măreaţă, în mijlocul mării, înfruntă parcă şi azi toate valurile vremii şi forţa vântului, după atâtea secole.
Panorama, ce se arată ochilor miraţi şi fascinaţi ai vizitatorilor, este un peisaj majestuos, ce aproape că nu poate fi descris în cuvinte, un peisaj identic cu cel din ilustrate sau din imaginile photoshopate, însă de această dată este pură realitate, totul fiind extrem de natural, şi în acelaşi timp, sălbatic.
Această privelişte deosebită aduce faima castelului, dar desigur, şi istoria zbuciumată a locului trebuie luată în considerare, mai ales că Dunnottar a fost locuit şi de William Wallace. Veţi retrăi aici tot ce a trăit cândva şi mica garnizoană, care în 1651, a rezistat opt luni asediului armatei lui Cromwell pentru a apăra Onorurile regale. Astfel castelul a fost şi teatrul luptelor sângeroase pentru independenţa Scoţiei. Tot aici Franco Zeffirelli a filmat binecunoscutul “Hamlet”.
Deşi se spune că în Scoţia e mereu frig şi plouă, ideal ar fi să prindeţi şi-un apus aici – momentul optim pentru a percepe tot farmecul unic al castelului, atunci când acesta se colorează în nuanţele calde şi fantastice ale asfinţitului, când soarele, încet, alunecă în mare.