Chiar avem nevoie de Schengen?
Voi începe foarte direct articolul de azi: chiar nu știu de ce avem nevoie de Schengen.
Pentru că în România funcționează tot timpul vechea sintagma “Dacă voi nu mă vreţi, eu vă vreau”?
Cât o să ne mai umilim la porțile fostelor imperii, care ne storc țara de resurse și ne calcă în picioare, de fiecare dată?
Se vede clar că nu suntem doriți și toți românii sunt priviți ca niște ”mâncători de lebede”; deși întâmplarea e veche, se pare că unii au o (prea) bună memorie.
Nu, nu simpatizez AUR și nici nu-mi place Șoșoacă, însă văd, cu durere, că doar acum unii români conștientizează, de fapt, cum suntem priviți în Vestul sălbatic. Că nici nu se pune problema de a fi tratați de la egal la egal. Noi suntem egali cu bulgarii și atât… și mai pe la coada economiei și infrastructurii. Ei, cel puțin, au resorturi de vis pe litoralul Mării Negre, noi nu le avem nici pe alea. Însă vrem să ne “decuplăm” de Bulgaria, căci suntem mai cu moț. Vrem să fim priviți și evaluați altfel. Dar nu am început drumul ăsta împreună? În 11 ani de ce nu ne-am decuplat? S-au trezit acum politicienii noștri? Chiar ne trag bulgarii la fund, după ei?
Nu știu care e adevărul, e greu să mă pronunț în chestiuni politice, dar oricum, ceva nu funcționează cum trebuie. Prea sunt toți de vină și numai noi suntem fără pată…
Iar acum s-au trezit românii, peste noapte, că nu mai vor să alimenteze de la OMV, că nu vor să mai consume Red Bull sau peleți de la Holzindustrie Schweighofer, și-și vor retrage urgent banii de la BCR și Raiffeisen!
Admir solidaritatea românilor, dar în urmă cu câteva luni toți luaseră decizia să nu mai alimentăm de la Lukoil, că e benzinărie rusească. Cât a ajutat asta în oprirea războiului din Ucraina? Se va face vreodată ceva concret?
OK, voi alimenta de la Rompetrol, e și la Reșița, și la Bozovici, dar întrebarea mea e una singură: se va face primăvară cu o singură floare? Sunt hotărâți, cu adevărat, românii, să dăm marilor puteri o lecție reală? Sau sunt doar vorbe, ca și până acum? Mi se pare normal să existe un val de boicoturi împotriva Austriei, mai ales că anual se pierd 10 miliarde de euro pentru că nu suntem în Schengen, însă nu am încredere în consecvența românilor mei.
Fiecare își va urma interesul personal, ca și până acum.
Eu voi face tot ce mi-am propus, o fac pentru sufletul meu, oricum nu am iubit niciodată Austria, nu am avut niciun sentiment special în ceea ce-i privește și nici nu le-am vizitat orașele, oricât de frumoase ar fi ele. Pentru mine a fost doar o țară de tranzit, nici măcar nu am oprit să alimentăm de acolo, în drumul nostru spre Germania sau Italia.
Nu am fost la Viena și nici nu mi-am făcut vacanțele prin munții lor împăduriți (că deh, pădurile lor sunt perfecte, nu măcelărite, ca ale noastre…)
Pentru mine Austria nu e altceva decât Rusia Europei de Vest. Cred că de-aia nici nu vor ei în NATO, iar în UE stau doar pentru interese materiale, ca și Ungaria. Concepțiile lor sunt, însă, departe de mentalitatea generală a UE.
Dar chiar avem nevoie de Schengen?
Văd latura pozitivă a intrării noastre în “spațiul fără granițe”, dar văd și umilințele prin care trecem. Așa că mă gândesc, oricum pleacă zilnic lemnul nostru spre blestemații aia de austrieci și alte țări vestice, ce am avea de câștigat dacă s-ar deschide vămile și n-am mai sta între 10 și 40 minute la graniță?
O țară cu frontierele păzite e o țară mai sigură. Eu, cel puțin, mă simt mai în siguranță știind că stau vameșii ăia acolo, chiar dacă sunt corupți și incompetenți, cum zice lumea.
Ar veni niște bani în plus, fără îndoială, că de-asta și sunt atât de supărați politicienii noștri, dar și responsabilitățile ar crește!
De parcă singura noastră problemă e faptul că nu suntem în Schengen! Dar autostrăzile din România când vor fi gata? În anii trecuți s-au construit doar câțiva km de autostradă în toată țara. Corupția când va fi oprită? Și când “aleșii” vor avea, într-adevăr, de gând, să acționeze în interesul nostru, al românilor?
Da, sunt tristă că nu am intrat, și asta doar pentru că am fost din nou, a nu știu câta-suta oară, umiliți de vestici. Și cred că vor fi doar un foc de paie, așa-zisele măsuri, care se vor lua.
Ne vom trezi vreodată, noi românii, și vom pune piciorul în prag? Dacă Austria se teme atât de mult de migranții ilegali, de ce nu-și baricadează ea granițele țării? De ce dă vina pe România și Bulgaria?
Noi ar trebui, de acum, ca o reacție concretă la ceea ce s-a întâmplat ieri la JAI, să desființăm granița dintre noi și bulgari, prin ceva acorduri comune, căci linia Dunării ne separă și aceea e importantă pentru toți, și apoi să trecem la controale drastice la vama. La toate vămile.
Să fie controlați în mod excesiv toți cei care vin din afară și nu sunt români. Să vadă și ei ce înseamnă o vamă din afara spațiului Schengen. Să controlăm mai ceva decât sârbii! Și mai ales pe cetățenii austrieci care vin la noi în țară. Apoi, controale drastice privind exploatările forestiere, mai ales la companiile care exploatează lemn din țara noastră! Dacă nu le dăm o lecție usturătoare acum, iar vom fi luați de proști.
Citeam azi declarația patetică a președintelui Austriei, care spunea că regretă cele întâmplate. Nu, nu regretă nimeni nimic. Asta nu vor înțelege oamenii de rând.
Germania amenința ieri că dacă Austria ne va bloca intrarea în Schengen, ea se va opune Croației. S-a opus? Nu. Cine a intrat ieri în Schengen? Croația, desigur. Să fim serioși!
Să nu uităm cuvintele eurodeputatului de extremă dreaptă Guido Reil: “Cum e posibil ca o țară cu așa infrastructură, corupție, criminalitate să fi fost primită în UE? Nu avem nevoie de România și Bulgaria nici în Uniunea Europeană, nici în Schengen”.
Mi-e greață de tot extremismul ăsta politic. Aici în UE ar trebui să fim unul pentru toți și toți pentru unul.
Lor le convine ca noi și bulgarii să rămânem în afara granițelor Schengen, pentru a le păzi lor frontierele! Vom vedea acum după “succesul” Croației, care e foarte fericită că-și va spori profiturile din turism, câți migranți ilegali vor intra în continuare în Austria!
Prin Grecia, prin Serbia, prin Ungaria… căci, de fapt, acestea sunt adevăratele porți de intrare a migranților în spațiul Schengen, nu România.
În ceea ce privește motto-ul Uniunii Europene “Uniţi în diversitate” s-a dovedit a fi, din nou, doar un slogan utopic, fals, fără niciun fundament real. Trăim zilnic din speranțe și ne alimentăm din vise, înconjurați de un ambalaj frumos și strălucitor, în interiorul căruia colcăie viermii minciunii, frustrării și corupției.
Da, se pare că UE e doar o mare farsă.
Sau, cum spun italienii, “tutto fumo e niente arrosto”.