Capetele de maur siciliene sunt cunoscute și sub numele de Graste sau capete de turci și au fost folosite de secole la înfrumusețarea balcoanelor și caselor siciliene, găsindu-se mereu în magazinele de suveniruri.
Capetele lui Moro din Sicilia: o legendă între dragoste și răzbunare
Atât de fascinante, de mistice, de misterioase, dar derivate dintr-o legendă oarecum șocantă. Nu s-au născut din creativitatea meșterilor sicilieni, ci sunt rezultatul unei macabre legende, care are ca protagoniști un tânăr maur, pe care-l vom numi Moro, și o fată siciliană, a căror dragoste s-a încheiat, din păcate, tragic.
Nu supărați niciodată o siciliană: prima legendă a Capetelor de Mauri
Povestea tânărului Moro și a frumoasei fete începe la Palermo, tocmai în cartierul arab Al Hàlisah (acum numit Kalsa), în jurul anului 1000. Tânăra stătea mai mult prin casă, ocupându-se de gospodărie și dedicându-și o mare parte din timp îngrijirii plantelor din balconul său. Într-o zi, un maur, plimbându-se pe străzile din cartier, a observat-o pe fată în timp ce se îngrijea de plantele ei. Amețit de frumusețea tinerei, băiatul și-a declarat dragostea pentru ea. Tânăra, fiind atât de impresionată de declarație, i-a întors cu pasiune sentimentul pețitorului ei.
Dar Moro avea un secret teribil: în realitate era deja căsătorit și cu copii, iar în curând trebuia să se întoarcă în îndepărtatul Est. Fata, după ce a aflat vestea, a fost cuprinsă de furie și a decis să se răzbune brutal. Prin urmare, în noaptea următoare, s-a repezit în casa trădătorului, l-a ucis și i-a tăiat capul. Cu el a creat un obiect similar cu o vază și a așezat înăuntru o sămânță de busuioc. Așezat în balconul său, Capul de Maur era îngrijit zilnic de fată. Busuiocul dinăuntru a crescut viguros, iar vecinii urmăreau cu invidie cum planta se maturiza atât de minunat în acea oală specială, în fiecare zi devenind din ce în ce mai frumoasă. Așa că au făcut și ei vaze de teracotă similare cu cea din balconul fetei.
A doua versiune a legendei
Conform unei alte versiuni a legendei capetelor de mauri, în realitate fata siciliană ar fi avut origini nobile și ar fi fost deja căsătorită. Însă căsătoria ei, aranjată de părinți, nu se baza pe dragoste ci doar pe interese politice și pe putere. Iubirea clandestină pe care o trăia cu un tânăr arab a fost descoperită curând de soțul ei, care i-a pedepsit pe cei doi îndrăgostiți cu decapitarea. Mai târziu, soțul a înfipt ambele capete pe un balcon. Cele două capete au fost mult timp expuse trecătorilor, arătând dezonoarea pe care soțul a suferit-o din cauza soției infidele și a iubitului ei.
Caltagirone, în provincia Catania, este pilotul pentru producția de ceramică de înaltă calitate, iar capetele de mauri pe care le fabrică sunt vândute în întreaga lume prin intermediul site-ului lor oficial. Capetele maurilor din Caltagirone au devenit, astfel, simboluri ale meșteșugului vechi de secole.
Astăzi Capetele de Moro sunt reproduse cu o coroană pe cap în memoria plantei crescute cu drag de tânăra fată, ce-i amintea zilnic de maurul ei iubit, dar care o mințise atât de crud.
Aceste ceramice particulare au devenit, de asemenea, protagoniștii unei celebre prezentări de modă D&G de acum câțiva ani, arătând arta și pasiunea ceramicii siciliene în întreaga lume.
Caltagirone este, cu siguranță, considerat o icoană pentru dezvoltarea artei olarilor sicilieni .
Există trei tipuri de ceramică care au devenit un simbol al producției din Caltaggiruni.
Totodată, datorită ceramicii sale inconfundabile și a patrimoniului său artistic, Caltagirone este una dintre cele mai populare destinații turistice siciliene.
Plimbându-vă pe străzile înguste ale centrului istoric, veți găși frumoasa ceramică cam peste tot. Scara (Treptele) Santa Maria del Monte, cu 142 de trepte ale sale, este acoperită cu ceramică colorată. În magazine și de-a lungul balcoanelor, capetele caracteristice de Moro împodobesc peisajul din Caltagirone, iar ceramica sa este solicitată în întreaga lume, făcând orașul un veritabil centru de meșteșuguri italiene din acest sector.